



Camden Town
Z mężem uwielbiamy chińszczyznę. Jeszcze w Londynie chadzaliśmy każdego weekendu do Pana Wu na Picadilly, albo do Max Orient na Camden Town.

Restauracja Eat as Much as You Can mieści się tuż za mostem, a krewetki w majonezie i sushi widać od razu. Takie wielkie. Mają pyszną kaczkę pieczoną, którą zawija się w naleśniki z ogórkiem i cebulką. Łososia, rybę grillowaną, wodorosty, małże na kilka sposobów, kraby i ośmiorniczki.
Na deser proponują truskawki w czekoladzie z fontanny, deser mango, pudding ryżowy z mleczkiem kokosowym. Taka uczta kosztuje od 8 - 14 funtów. Niezbyt dużo jak na Londyn - a jedzenie na prawdę wyśmienite. Polecam do tego herbatę jaśminową.

... a dziś przyszła mi ochota na sajgonki.
Sajgonki

- Opakowanie placków ryżowych (można je kupić w sklepach z żywnością orientalną i w supermarketach)
Farsz: - po 10 dag pokrojonych pędów bambusa (z puszki)
- kiełków sojowych i kapusty pekińskiej
- marchewka
- 1/2 strąka zielonej papryki
- 2 łyżki oleju sezamowego
- 1 łyżeczka sosu sojowego
- sól
- pieprz
Kapustę, paprykę i marchewkę oczyść, opłucz, osącz i pokrój w wąskie, krótkie paski. Na rozgrzanym oleju podsmaż warzywa z bambusem, polej sosem sojowym, dodaj kiełki, wymieszaj, przypraw solą i pieprzem. Placki ryżowe włóż na 3-4 minuty do naczynia z zimną wodą, aby zmiękły. Następnie rozłóż je ostrożnie (aby się nie porozrywały) na desce i nałóż na nie farsz. Zwijaj w cienkie rulony jak naleśniki. Brzegi każdego placka posmaruj białkiem jajka i sklej. Sajgonki pozostaw na kilka minut do podsuszenia. Smaż 3 minuty na rumiano w głębokim tłuszczu. Podawaj z sosem słodko-kwaśnym.
Farsz na sajgonki można przygotowywać z różnych składników. Wietnamczycy często robią go z wieprzowiny z dodatkiem ziaren i kiełków fasoli mung, czarnych chińskich grzybów, owoców morza. Tworzą smakowite kompozycje z dwóch, trzech lub większej ilości składników. Często też usmażone już pakieciki przed podaniem owijają w liście sałaty i serwują z sosem z posiekanej kolendry, czerwonej papryczki chili i odrobiny wody, przyprawionym sosem rybnym i brązowym cukrem. Ostateczny efekt zależy od gustu i fantazji kucharza.










0 responses to "Kuchnie Świata"